Риголето

Така правят всички

Аида

ЕВГЕНИЙ СТАНИМИРОВ
Бас

Евгений Станимиров е роден през 1971 г.
във Варна. Завършва Френска езикова гимназия
и Икономическия Университет в родния си град,
а през 1997 г. и Държавната Музикална Академия
в София.

Лауреат е на Националния конкурс “Св. Обретенов” – Провадия (1995). Носител на първа награда от Международния конкурс “Джузепе ди Стефано” – Трапани, Италия през 2001 г. Специализира в Академията за млади оперни певци на Театър ла Скала.

Като солист на Варненската и в кратък период и на Бургаската опера се представя в разнообразен оперен репертоар, включващ партиите на Зарастро във „Вълшебната флейта”, Лепорело в „Дон Жуан”, Фигаро в „Сватбата на Фигаро”, Базилио в „Севилският бръснар”, Раймондо в „Лучия ди Ламермур”, Силва в „Ернани”, Атила в „Атила”, Филип II в „Дон Карлос” и др. С последната роля успешно дебютира и на сцената на Софийска опера и балет през 2012 г.

От многобройните му участия на италиански оперни сцени особено се открояват ролите на Рамфис в „Аида” под режисурата на Франко Дзефирели в родното място на Верди - Бусето, както и в театрите на Равена, Тревизо и Бари; Граф Родолфо от „La Sonnambula” в Трапани като победител в международния оперен конкурс "Джузепе ди Стефано"; Сценичен директор е на постановката „Вива ла мамма” в Ла Скала (Милано); изпълнява ролята на Банко в „Макбет” в Театро Комунале Модена "Лучано Павароти" и Театро Комунале Болцано, Спарафучил в „Риголето” на сцената на Театро Сочале Комо, Театро Арчимболди в Милано, Татро Понкиели в Кремона, Театро дел' Акуйла в Йзи и др.

От концертната дейност на певеца дълбоки впечатления остават двата концерта в Ла Скала, единият от които под диригентската палка на Рикардо Мути, а другият - в Театро Комунале ди Сао Пауло, Бразилия.


 

Яндекс.Метрика