ДРУГИТЕ  ЗА НАС

В РУБРИКАТА

Варненци обогатиха репертоара на Софийската операОпера от висока класа, изключително преживяване, спектакли, които дълго ще се помнят – това са само някои от категоричните оценки, които дадоха експертите и зрителите, присъствали на ноемврийския гастрол на Държавна опера Варна на сцената на Софийската опера и балет, съобщават от пресцентъра на института.

Държавна опера Варна не е гостувала на столична сцена от много години, също и откакто е част от ТМПЦ в града. Гастролът, който следва поканата на директора на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов, е резултат от доброто партньорство между двата културни института в Опера в Летния театър 2011 и 2012.

Повечето от зрителите са присъствали и на трите оперни вечери и непрекъснато са обменяли мненията си за предходния и очакванията си за предстоящия спектакъл.

Единодушна е била и оценката за изключително силното начало с „Аида”, в което през цялото време е доминирал абсолютен синхрон между оркестър, солисти, хор и балет. Спектакълът се е движел от динамичния темпоритъм, задаван от палката на маестро Борислав Иванов.

„Граф Ори” също бил аплодиран многократно от столичните зрители, които оценили както красивата музика, така и постановката, и изпълнението, в потвърждение на това, че Държавна опера Варна успешно развива нови творчески стратегии.

Варненският гастрол завършил с рядко изпълняваната опера „Ернани”, с която на сцената на Софийската опера и балет е възкръснала героиката и романтиката на едно отминало време, когато дългът и честта са стояли по-високо от любовта. С прецизност на вокалната фраза и артистична чувствителност се откроили изпълненията на Елена Баръмова (Елвира) и Венцеслав Анастасов (Дон Карлос). Младият тенор Ивайло Михайлов (Ернани) също е изработил в детайли партията си. Евгений Станимиров е пресъздал с майсторство сложния във вокално и драматургично отношение образ на Гомес да Силва и това не останало незабелязано от публиката.

Българска премиера в Коледния музикален фестивал

С оперна гала ще започне на 21 ноември XIII коледен музикален фестивал Варна2012. От 19 ч. под палката на маестро Борислав Иванов и с режисурата на Кузман Попов артистичният състав ще поднесе фрагменти от оперите «Риголето», «Ернани», «Набуко», «Отело», «Бал с маски» на Верди, «Кармен» на Бизе, «Селска чест» на Маскани с участието на солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна. На 23 ноември на сцена Филиал е ред на балет по музика на Сергей Прокофиев „Пепеляшка“. Хореографията е на Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев. На 28 ноември Старозагорската опера ще гастролира с „Граф Ори“. Същата вечер на сцена Филиал ще се играе мюзикъла по Александър Йосифов „Мечо Пух“ в изпълнение на Варненската детско-юношеска опера при ОДК.

Следващите акценти в програмата са „Веселата вдовица“, балетът „Лешникотрошачката“, „Ернани“, Симфоничен концерт, „Травиата“, „Царицата на Чардаша“, Празничен концерт на Деси Тенекеджиева и приятели и пак симфоничен концерт с Щраусова музика. За края на годината е предвидена премиерата на българската опера от Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“.

Билетите са по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери – 6 лв. Пакет фамилия опера за четирима е на цена 24 лв. За детски спектакли цената е 4 лв. 

В. „Народно дело”, 15.11.2012

 
Варненци обогатиха репертоара на Софийската опера
15.11. 2012 - 12:11

Опера от висока класа е единодушната оценка за столичния гастрол на Варненската опера
14.11. 2012 - 17:37

За „Граф Ори” може да се говори като за събитие
14.11. 2012 - 17:36

Столичният гастрол на Варненската опера в „Рецепта за култура”
11.11. 2012 - 07:50

Даниела Димова и Венцеслав Анастасов в „Денят започва с култура” на 6 ноември
09.11. 2012 - 18:39

Предсрочно приключи ремонтът в театъра
30.10. 2012 - 16:45

Инспекция от министрите Рашидов и Дянков на реконструкцията на Основна сцена
15.08. 2012 - 08:31

Агунда Кулаева в предаването "Casta Diva” на БНР за ролите си на Кармен и Принцеса Еболи в Опера в Летния театър – Варна 2012
25.07. 2012 - 20:49

Мецосопраното Мария Жекова пред микрофона на Радио Варна
12.07. 2012 - 18:56

Диригентът Светослав Борисов за Австрийските музикални седмици, за младите и енергията във Варненската опера, за кризата и музиката като празник
31.05. 2012 - 06:06Архив

 

Created and Powered by Stalker Project - Studio IDA

Яндекс.Метрика