Жорж Бизе (1838-1875г.) – необикновеният композитор на обикновените хора

Информация

Роден в : Париж
Повече информация : https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%BE%D1%80%D0%B6_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%B5

Френската прогресивна култура през 19 в. намира най-добрия си отзвук в творчеството на своя най-гениален оперен и театрален композитор. Писателят Ромен Ролан дори казва, че в рамките само на няколко десетилетия се получава така, че Франция вижда как блясва и угасва животът на един от нейните най-велики артисти – Жорж Бизе. Неговите композиции са пълни с енергия и слънце и черпят вдъхновение и достойноство директно от извора на френския народ. Именно това ярко го отличава от Вагнеровото творчество, твърди още Ролан, като накрая си задава и риторичния въпрос – какво ли място би имал Бизе в световната музика, ако бе живял само 20 г. по-дълго?

„Съдържание и на първо място съдържание!“ – това е фабулата, около която е изградено цялото творчество на реалиста Жорж Бизе. За това неслучайно произведенията му и главно операта „Кармен“ отразяват идеята на композитора да превърне оперното изкуство от лукс на богатите в достъпно за целия френски народ. Заради това и темата за справедливостта винаги е намирала главно място в неговото творчество.

Животът на Жорж Бизе е живот като по учебник. Той е роден в града на Айфеловата кула през 1838 г. в музикантско семейство – майка му е пианистка, а баща му – учител по музика, и именно от тях получава първите си уроци. Едва на 9 г. е приет в Парижката консерватория, където има щастието да черпи опит от едни от най-добрите преподаватели в света по това време. Още там той създава първите си творби, в които се открива творческа зрялост. Една от тях е Симфонията му в до-мажор, изпълняваща се и до днес в оперите по целия свят.

Когато завършва концерваторията, Бизе написва кантата „Кловис и Клотилда“ с която печели Римската премия, осигуряваща му обучение в Италия. Там специализира в продължние на няколко години и написва три от известните си произведения – „Дон Прокопио“, „Гуслата на емира“ и „Васко да Гама“.

След това се завръща в Париж, където започва преподавателска дейност, с която цели да предаде на френските млади музиканти своята любов към Франция и своето увлечение към жизнената правдивост на народа. За кратко се увлича от източните сюжети и създава оперите „Иван Грозни“, „Красавицата от Перт“ и „Ловци на бисери“, които не се отличават с кой знае какъв успех. След като ориенталското му увлечение изчезва, Бизе пише популярната и до днес музика към „Арлезианката“, а след това достига и до върха в своята кариера – последната си опера „Кармен“. Тя е характерна с това, че сюжетът й е много близък до живота на обикновените хора – нещо, което не е било свойствено за изкуството по това време.

Както подобава на перфектната история за живота на един велик артист, и Жорж Бизе не успява до доживее своя най-голям успех и си тръгва от света огорчен. Премиерата на „Кармен“ е последвана от много критики, а той умира три месеца след това. Чак след смъртта му произведението е поставено във Виена, откъдето започва пътя на изключителния му успех.

Жорж Бизе (1838-1875г.) – необикновеният композитор на обикновените хора
4 / 5 от 1 гласа

Снимка

Жорж Бизе

ALBUMS

Текст

Реклама

Musiny banner Fashioncolors banner