Джузепе Верди (1813-1901г.)

Информация

Джузепе Фортунино Франческо Верди е един от най-влиятелните композитори на 19 век. „Аз съм и винаги ще бъда селянинът от Ронколе“ – това са думите, които един от най-великите композитори в историята на човечеството не спира да повтаря до края на дните си.

Джузепе Верди се ражда през 1813 г. в село Ронколе, област Парма, в семейството на беден кръчмар. Любопитно е, че тази част на Италия в тези години бива във владение на Наполеон Бонапарт, заради което при раждането си той е записан под френско име и остава така цели две години, докато след Виенския конгрес херцогство Парма не минава под австрийско владение.

Джузепе Верди

Джузепе е единственото момче в семейството на Карло и Луиджа. Малко след него на бял свят се появява и красивата му сестричка – Джузепина, която обаче се ражда глухоняма. Въпреки че нямат много средства, когато е на 7-годишна възраст баща му му купува на старо клавишен инструмент, който всъщност се превръщва в първия допир на момчето с изкуството на музиката.

А по това време цяла Италия е музика – страната за кратко време става люлката на съвременното оперно изкуство.

Родното село остава завинаги в спомените и съзнанието на великия композитор. След първите си големи успехи той започва да влага парите си именно в родния кът, където издига и своето известно имение „Сант Агата“, което превръща в своя творческа резиденция.

Когато Джузепе е навършва дванадесет години, родителите му се преместват в Бусето, където той започва да получава първите си уроци по композиция. А щом навършва 18 г., се случва може би един от най-големите куриози не само в неговия живот, но и в съвременната човешка история – великият италиански композитор не бива приет в Миланската консерватория. Комисията излиза с оправданието, че при изпълнението си не е показал някакви специални способности.

Въпреки този лош старт, Джузепе не се предава и става ученик на тогавашния директор на „Ла Скала“ – Винченцо Лавиня. Именно той го запознава с творчеството на Росини, Доницети, Корели, както и с работата на едни от най-големите германски композитори.

След три години Верди се връща в Бусето, където по стечение на обстоятелствата започва да дава уроци по музика на бъдещата си жена – Маргарита. Двамата се женят през 1836 г. и от бракът им се раждат две деца – момченце и момиченце. И тук идва най-голямото страдание в живота на великия композитор – децата му умират съвсем малки, последвани от жена му.

Въпреки огромната житейска болка, следващите години се оказват триумфални за кариерата му – той създава едни от най-гениалните си композиции, които дори и сега се поставят в оперите по целия света – „Травиата“, „Трубадур“, „Набуко„, „Отело“, „Аида„, „Фалстаф“, „Реквием“ и др.

През 1847 г. Верди се мести в Париж, където се запознава с певицата Джузепина Стрепони, която става негова втора съпруга.

Великият композитор е повален от мозъчен инсулт и умира през 1901 г. в Милано.

Преди време Гьоте казва: „Шекспир – и безкрайност!“ А ние можем да перифразираме гениалния немски писател: „Верди – и безкрайност!“ Защото музиката на „селянина от Ронколе“ и днес трогва и радва сърцата на хора от всички култури, религии и раси.

Джузепе Верди (1813-1901г.)
3.4 / 5 от 5 гласа

This post is also available in: English

Снимка

Джузепе Верди

ALBUMS

Реклама

Musiny banner Fashioncolors banner