Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791г.)

Информация

Artist Birtday : 27/01/1756 (Възраст35)
Роден в : Залцбург
Occupation(s) : композитор

Волфганг Амадеус Моцарт е талантлив австрийски композитор на класическа музика. Моцарт твори в така наречената класическа епоха, известна още като Виенската музикална класическа школа. Тя се е оформила около средата на 18 век в град Виена като е била свързана с идеите на Просвещението. Достига връхна точка на развитие през първата четвърт на 19 век. Неин предшественик е Кристоф Глук.

Творчеството на Моцарт е с огромен обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика по неговото време. Моцарт е сред най-популярните и талантливи класически композитори на всички времена. Неговият талант се проявява от крехка детства възраст. Притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар. На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа създава класическите опери „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Вълшебната флейта“. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), „Реквием“ и други. Собственият му каталог се води от 9 февруари 1784 г., като дотогава вече е написал около 450 творби.

Моцарт е роден на 27 януари 1756 г. в Залцбург, по онова време център на Залцбургската архиепископия, княжество в границите на Свещената Римска империя. Син е на известния композитор и педагог Леополд Моцарт, от когото вероятно наследява и таланта саи,  и на Ана Мария Моцарт (1720 – 1778). Той е 7-то дете в семейството, но преди него умират 5 други в ранна детска възраст.

Родната къща на Моцарт в Залцбург се намира на улица „Гетрайдегасе“ № 9 . Тя е посещавано място от любителите на класическа музика в цял свят, защото именно там са съхранени големия брой предмети и инструменти от епохата на ранното детство на Моцарт.

Волфганг Амадеус Моцарт проявява изключителния си музикален талант още на 3-годишна възраст, композира още от 5-годишен, а когато е на 6 г. – свири пред австрийската императрица. Баща му го учи да чете и пише, да свири на клавесин, цигулка и орган. В Англия малкият Моцарт е предмет на научни изследвания, а духовенството вижда в неговата необичайна и изключителна дарба Божията намеса. Моцарт е надарен с изключителна музикалност и успява да изсвири дадено музикално произведение, след като го е чул само веднъж. Характерна за него е и изключителната му импровизаторска способност. Известно е, че Моцарт не е ползвал чернова и е композирал някои от оперите си само за седмици.

 

 

 

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791г.)
5 / 5 от 1 гласа

Снимка

Волфганг Моцарт композитор

ALBUMS