Какво е първото нещо, което изниква в съзнанието ви, когато чуете „класическа музика“? Танци, музикални произведения, изкуство? С кого я свързвате? С Моцарт? Всичко това и още много. Неслучайно класическата музика не спира да вдъхновява и до днес. Подбрали сме ви някои от най-известните мелодии на класическа музика в света и всичко, което трябва да знаете за тях. Защото няма нищо по-досадно от това да чуете мелодия, но да не знаете как се нарича или откъде е. Не се страхувайте – ето някои от най-известните мелодии от историята на музиката с полезна информация.

13 емблематични мелодии с класическа музика

1. Моцарт – „Малка нощна музика“

(Mozart – Eine kleine Nachtmusik- оригинално наименование)


Официалното наименование е „Серенада № 13“ за струни от G-мажор. Цялата творба е дело на Волфганг Амадеус Моцарт през 1787 година.

Музиката е използвана в редица холивудски продукции като „Ангелите на Чарли“, „Пришалецът“, „Ейс Вентура: Зоодетектив“ и „Ах, тази Мери!“, както и в безброй телевизионни програми и реклами. Знаменитото произведение не пропуска да се появи на важно място във филма със заглавие „Амадеус“ (1984 г.), посветен на живота за самия композитор.

2. Бетовен – „На Елиза“

(Beethoven – Für Elise – оригинално заглавие на творбата)

Това произведение не е публикувано, докато Бетовен е бил жив. Открито е едва 40 години след смъртта му.

В резултат на това никой не е съвсем сигурен коя е тайнствената Елиза, на която е посветена класическата музика. Някои музиколози дори смятат, че заглавието може да е било копирано неправилно и първоначално е било наречено „Für Therese“ („На Тереза“ – превод ред.). Без значение за кого е адресирано и кой е бил причината за вдъхновението, трябва да се съгласим, че това е една от най-очарователните пиеси за пиано, написани някога.

Поради простата, но впечатляваща мелодия на музиката, има безброй реинтерпретации на парчето, включително кубистично предаване и джазово покритие.

3. Пучини – „O mio babbino caro“ от Джани Скики

Това безспорно е най-известната ария от Пучини. Тя е част от  „Джани Скики“ – едноактна опера, в която се разказва за семейство, което  наследява пари от възрастен роднина. Любов, романтика и нежност във всеки един момент от известната класическа музика.

„O mio babbino caro“ е саундтрак на „Абатство Доунтаун“, както и в други филмови продукции.

4. Бах – „Токата и фуга в ре-минор“

Това парче класическа музика от Бах може и да няма най-впечатляващото заглавие, но ние гарантираме, че ще го познаете от раз, където и да го чуете. Творбата се свързва със страшни моменти от филмите на ужасите, може би защото се е появил в началото на лекциите на д-р Джекил и господин Хайд (1931 г.).

5. Бетовен – „Симфония номер 5 до-минор“

Тази симфония на Бетовен започва с може би четирите от най-известни акорди на всички времена – известната фраза „да-да-да-дум“(„da da da duuum“). Някои критици предполагат, че това представлява звукът на съдбата, която чука на вратата.

Кой знае дали това е имал предвид Бетовен – но това, което е извън сянка на съмнение, е, че творбата му е толкова известна, че дори е включено в поп песни. Удивително, нали!

6. Вивалди – 4-те годишни времена

„Четири годишни времена“ всъщност е група от четири концерта на цигулка от Антонио Вивалди. Всяка от тях дава музикален израз на даден сезон. Слушайте внимателно за тракащите зъби през зимата, за драматичната буря през лятото и пристигането на лова през есента.

И четирите концерта са станали световно известни. Всъщност, може би дори сте чували това парче да се използва като мелодия!

7. Бизе – „Кармен“

Операта на Бизе „Кармен“ от 1875 г. е изпълнена с примамливи мелодии – „Песента на тореадора“ до „Хабанера“ ​​и останалите популярни арии. Днес „Кармен“ е най-играта опера в 4 действия.

Музиката на Бизе се появява в анимационните филми на „Пиксар“ – „В небето“ (2009 г.). В познатата ни улица „Сезам“ също има определени мелодии от „Кармен“. Нека не забравяме и „Том и Джери“, където редовно чуваме звуците на класическата музика.

Това, което мнозина може и да не знаят, е, че „Кармен“ е новаторска опера за 19 век. Бизе е смятан  за бунтовник, понеже е поставил кариерата си на риск заради тази творба. Но явно не е сбъркал, защото операта му е една от най-известните творби на класическата музика.

8. Йохан Щраус – син – „На хубавия син Дунав“

„Синият Дунав“ е най-често използваното име за валса на Йохан Щраус II. В Австрия е смятан за национален химн. Използван в редица продукции на големия екран, а и не само „На хубавия син Дунав“ е творба, която всички разпознават и обичат.

9. Равел – „Болеро“

Тази мелодия става известна, когато е използвана от Торвил и Дийн за спечелването на олимпийски спектакъл за златен медал от 1984 година.

Музиката на Равел всъщност първоначално е съставена като балет за танца на рускинята Ида Рубинщайн. Успехът и славата, донесени от участието на  Торвил и Дийн през 20-ти век не е далеч от това, за което композиторът е мечтаел!

10. Моцарт – увертюра от „Сватбата на Фигаро“

Мелодиите в тази оперна увертюра отново и отново се използват във филми, телевизионни предавания, реклами и дори поп музика. Във филма от 1971 г. „Уили Уонка“ и шоколадовата фабрика ще чуете музиката от тази увертюра на миниатюрно пиано.

„Сватбата на Фигаро“ разказва историята на Фигаро и Сузана, които работят за графа и графинята Алмавива и чиито планове да се оженят биват осуетявани от редица препятствия. Операта е с широка популярност и се играе целогодишно.

11. Росини -увертюра от „Вилхелм Тел“

Финалът на тази увертюра е незабавно разпознаваем заради галопиращия си ритъм и соловите тромпети. Той достига до международна публика, когато е използвана като тематична музика за филмите на „Самотния рейнджър“ и телевизионните и радио предавания.

Операта на Росини всъщност няма други известни мелодии. И тази част от увертюрата, наречена „Маршът на швейцарските войници“, дори не се появява в петчасовата опера.

12. Прокофиев – „Танц на рицарите“ от балета „Ромео и Жулиета“

Балетът разказва трагичната история на Шекспировите любимци Ромео и Жулиета, които се влюбват, и войната на техните семейства. Не е изненада, че именно тази централна част на балета е една от най-драматичните музикални произведения, написани някога.

13. Пучини – „Никой да не спи!“от „Турандот“

(Puccini – „Nessun Dorma“ from Turandot – оригинално заглавие)

Операта на Пучини  е представена на световната публика, когато е използвана като химн за световното първенство в Италия през 1990 г., в запис от легендарния тенор Лучано Павароти.

Тази класическа музика идва от последната опера на Пучини, „Турандот“, която остава незавършена заради смъртта му. В нея се разказва историята на бруталната принцеса Турандот и нейното убийствено управление.

Днес, парчето намира приложение в редица спектакли, шоу програми и други.

Класическа музика: 13-те най-популярни мелодии
5 / 5 от 2 гласа

Добавена от

Мариела Кръстева

СПОДЕЛИ

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *