Джани Скики (Gianni Schicchi) е комична опера в едно действие от Джакомо Пучини.

Операта е 3-та (финална) част от оперния триптих на композитора.

Сюжетът на творбата се основова на случка от „Божествена комедия“ на Данте. Автор на либретото е Джовакино Форцано.
Място и време на действието: Флоренция, 1299 г.

Буозо Донати е на смъртно легло, заобиколен от скърбящите си роднини, които всъщност се надяват да разберат съдържанието на неговото завещание. Между тях са братовчедите му Цита и Симоне, зет му Бето, и племенникът на Дзита, Ринучо. Бето споменава, че е чул слух, който гласи, че Буозо ще остави цялото си наследство на манастира. Това силно обезпокоява другите и те започват усилено да търсят завещанието. Документът е открит от Ринучо, който е убеден, че чичо му ще му остави достатъчно пари. Той моли Дзита да му позволи да се ожени за Лаурета, дъщеря на Джани Скики, новодошъл в града. Цита му казва, че ако станат богати, може да се ожени за която пожелае. Всички с нетърпение искат завещанието да бъде прочетено. Щастливият Ринучо изпраща малкия Герардино да доведе Скики и Лаурета.

С прочитането на завещанието най-лошите страхове на всички са сбъднати — Буозо наистина е оставил всичко на манастира. Следва изблик на неодобрение. Обръщат се към Симоне като най-възрастен и бивш кмет на Фучекио, но той не може да им помогне. Ринучо казва, че само Скики може да им помогне, но другите не одобряват. Дзита и останалите се присмиват на скромния произход на Скики, и провъзгласяват за невъзможен брака с дъщерята на селянин. Ринучо защитава Скики (Avete torto). Лаурета и баща ѝ пристигат. Скики бързо разбира цялата ситуация. Ринучо го моли за помощ, но Дзита грубо му казва да се махат заедно с дъщеря си. Скики гневно казва, че не иска да има нищо общо с подобни хора, но Лаурета му се моли (O mio babbino caro) и той се съгласява да погледне завещанието. След като първоначално казва, че нищо не може да бъде сторено, му хрумва идея, и отпраща дъщеря си,за да не бъде свидетелка на предстоящото.

Скики иска потвърждение, че никой, освен присъстващите, не знае за смъртта на Буозо. След това заповядва тялото да бъде преместено в друга стая. Почукване на вратата оповестява пристигането на доктор Спинелокио. Скики се скрива зад завесата, и имитирайки гласа на Буозо, казва, че се чувства по-добре. Спинелокио възхвалява уменията си и си тръгва. Скики, доволен от своите умения, разкрива плана си (Si corre dal notario) ще се дегизира като Буозо и ще продиктува ново завещание. Всички си щастливи и започват да исказват своите желания относно различните вещи и имоти на Буозо, от които най-ценни се оказват мулето, къщата и мелниците в Синя. Чува се погребална камбана и всички започват да се опасяват, че новините за смъртта на Буозо са се разчули. Оказва се фалшива тревога. Роднините се съгласяват да оставят разпределението на вещите на Скики като всеки един от тях се опитва да го подкупи. Жените му помагат да се преоблече като Буозо (Spogliati, bambolino). Преди да легне в леглото, Скики предупреждава какво е наказанието за фалшификаторите на завещания, както и за техните съучастници — отрязване на ръката.

Нотариусът пристига и Скики започва да диктува, но завещава мулето, къщата и мелниците да бъдат оставени на „моят добър приятел Джани Скики“. Роднините са смаяни, но не могат да направят нищо в присъствието на нотариуса. Скики прави жест с ръка, за да им напомни за наказанието. Техният изблик на гняв след като нотариусът си тръгва е противопоставен от любовен дует между Лаурета и Ренучо. Сега те могат да се оженят, тъй като Скики може да осигури зестрата. Той прогонва роднините от къщата, която сега е негова. Когато се връща, Скики е трогнат от двамата влюбени. Той се обръща към публиката, искайки тя да се съгласи, че по-хубава полза от богатството на Буозо не може да има.

Джани Скики
4 / 5 от 2 гласа

Добавена от

Силвия Табакова

СПОДЕЛИ

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама

Avtora banner

Реклама

Fashioncolors banner