Опера в 3 действия (5 картини)

Либрето Раниеро де Калцабиджи (по античния мит)

Първо изпълнение: 5 октомври 1762 г., Виена

Първо изпълнение в България: 30 септември 1927 г., София

Действащи лица:

Орфей – тенор/мецосопран

Евридика – сопран

Амур – сопран

Място и време на действието: Стара Гърция, приказно

 

Първо действие

Гора пред гробницата на Евридика. Орфей горчиво плаче за своята прекрасна любима, умряла от ухапване на змия. Заедно с него скърбят и приятелите му. Отчаянието на певеца трогва душата на пленителния бог на лю­бовта Амур. Той се появява пред Орфей, утешава го и му дава добър съвет: да вземе вълшебната лютня и смело да тръгне към подземното царство. Там ще намери своята любима и ще я върне на земята. Но трябва да бъде много внимателен и да изпълни две условия: с песните си да покори и трогне владе­телите на подземното царство и през целия обратен път, докато изведе оттам Евридика, да не я погледне. В противен случай Орфей няма да види повече красивата девойка, а тя никога няма да се върне при живите. Окрилен от голя­мата си любов, Орфей взема лютнята и тръгва на път.

Второ действие

Орфей е стигнал до подземното царство и се готви да премине река Стикс, но злите демони и фурии преграждат пътя му. Тогава той взема лютня­та си и запява. Нежното му пеене омилостивява развилнелите се същества и те го пускат да премине Стикс. Така първото условие на боговете вече е изпълнено.

*

Орфей стига до Елизиума, царството на покоя. Тук най-сетне намира своята Евридика. В царството на вечната тишина настава радост и весе­лие – всички научават, че е дошъл Орфей, воден от голямата си любов. Започ­ват песни и танци в прослава на най-светлото човешко чувство. Орфей хваща за ръка своята любима и без да се обърне към нея и да я погледне, я повежда към белия свят, към живота.

Трето действие

Мрачна, дива и скалиста пещера. Пътят е тежък и труден. А за Орфей е още по-тежък, защото няма право да погледне своята любима. Евридика не знае това и изпада в отчаяние, защото мисли, че Орфей не я обича вече. Тя го моли да я погледне поне за миг, но той настоява да има малко търпение – скоро всичко ще стане още по-хубаво отпреди. Но Евридика не вярва. Тя е готова да се върне в подземното царство, плаче и го моли. Орфей не издържа на жалните є молби и забравил за миг обещанието си пред Амур, се обръща. Фаталната грешка е направена. Евридика пада мъртва. Отчаян, Орфей е готов да умре, да последва своята единствена любов в смъртта. Изважда кинжала си, но неочаквано се появява Амур, пратеникът на боговете и бог на любовта. Той съобщава на певеца, че боговете отново са трогнати от безпределната му любов и са готови да му върнат Евридика.

*

В храма на Амур Орфей е довел своята любима. Хорът приветства завръщането на певеца и Евридика в Елада, възхвалява тяхната любов. Голяма танцова сцена отново представя пътя на Орфей до подземното царство. Хорът пее за силата на изкуството и любовта, които са способни да победят смъртта.

Орфей и Евридика
5 / 5 от 1 гласа

Добавена от

Силвия Табакова

СПОДЕЛИ

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама

Avtora banner

Реклама

Fashioncolors banner